Stig Ernst Söderkvistmedaljen
2019 var det tio år sedan Horndals revypappa Stig Söderkvist gick bort och det högtidlighölls med den nya Stig Ernst Söderkvistmedaljen ”I revyns tjänst”.
Det är Stiftelsen Stig Ernst Söderkvists Minnesfond som ligger bakom den nya medaljen och syftet är lyfta och uppmärksamma någon eller några som "verkat i Stig Söderkvists anda inom revykonsten och gjort en extra ordinär insats för revyns utveckling eller bevarande som kulturyttring". Stig Söderkvist var verksam som gravör vid familjeföretaget i Horndal och formgav själv ett stort antal medaljer och märken, bland annat Evert Taubes minnesmedalj och ett flertal första maj-märken.
Medaljörer
2019
Medalj nr 1 - Göte Norstedt (1932 - 2020)
Göte var engagerad i Horndalsrevyn som rekvisitör och scenograf sedan 1977. Han gjorde även en hel del småroller i revyerna genom åren. Götes rykte som rekvisitör spred sig och han engagerades av såväl som amatör- som professionella revyer i Sverige. Tillsammans med Åke Strömmer och Stig Söderkvist var Göte med och tog fram den plakett som än i dag delas ut till svenska mästarna i revy.
Göte Norstedt
Juryns motivering: ”En verklig trotjänare vars roller på scenen må ha varit små, men hans betydelse kring scenen desto större. Under fem decennier har han levererat rekvisita och scenografi, inte bara till den lokala hemrevyn, utan även till andra revyer. Han är en viktig bärare av en viktig kulturyttring. En livsgärning i revyns tjänst.”
Göte kunde själv inte närvara vid utdelningen i Församlingshemmet i Horndal den 26 juli 2019. Längre ner på sidan kan du se en film från när Göte tog emot medaljen.
Medalj nr 2 - Tommie Hildman
Tommie startade upp Horndalsrevyn 1977, tillsammans med Stig Söderkvist, Olle Nord och Bo Lövgren, efter några års uppehåll. Tommie var inledningsvis med både som aktör och författare. Han inledde sin revykarriär 1960, som trummis i Lennart Erikssons smått klassiska Ludvikarevyer. Idag är besöken på scenen inte lika frekventa, men han skriver desto mer. I 30 år var Tommie också huvudansvarig och författare till de populära skolkabaréerna på högstadiet i Horndal. De sista åtta yrkesverksamma åren var Tommie den första chefen för Filminstitutets filmarkiv i Grängesberg.
Tommie Hildman
Juryns motivering: "En revytrummis som gick upp på scenen och började agera, som började skriva och som med ett i det närmaste oändligt antal skolkabaréer bildade plantskola för många unga teaterdrömmar. Han har varit med sedan revyns omstart 1977 och är alltjämt revyns flitigaste skribent. Hans texter har spelats, inte bara här i Horndal, utan runtom i landet. En brinnande eldsjäl i revyns tjänst."
Medalj nr 3 - Kicki Bergsten
Kicki Bergsten har hunnit med en lång karriär i Borlängerevyn och provat på de flesta olika arbetsuppgifterna. Hon började som dansare och är idag revyns producent. Kicki är också initiativtagare och den drivande kraften bakom den nationellt uppmärksammade gruppen ”Revyresan” i Borlänge. I ”Revyresan” får ungdomar med funktionsvariationer möjlighet att spela revy och våga tänja på sina gränser.
Kicki Bergsten
Juryns motivering:
"Med en gedigen revybakgrund som dansare, aktör, koreograf, regissör och producent i Borlängerevyn använde hon denna kunskap till att skapa ”Revyresan” i Borlänge. En plats där ungdomar med funktionsvariationer får mötas och genom revyn gemensamt tänja och ta bort de gränser som det övriga samhället satt upp för dem."
Medalj nr 4 - Bosse Parnevik
Det är i år 65 år sedan hans TV-debut och hans karriär som en av Sveriges främsta imitatörer tog fart. Bosse har också genom åren visat revygenren stor omsorg, bland annat genom sina revystipendier till ungdomar. Till dags dato har Bosse delat ut drygt en och en halv miljon kronor.
Bosse Parnevik
Juryns motivering:
"Sedan TV-debuten 1957 har han blandat stora revyshower med enmansföreställningar, men har aldrig uppträtt ensam. Med hjärtat och humorn som ständig ledstjärna har han i sällskap med sina ”gubbar” både roat och oroat. Han har också genom sin stipendiestiftelse stöttat mer än 100 unga revytalanger genom åren. En verklig livsgärning i revyns tjänst."
Medalj nr 5 - Lasse Kjell
Lasse Kjell revydebuterade hemma i Uddevalla redan 1972 och hann med att göra över 40 revyproduktioner som aktör, regissör, producent och manusförfattare innan han drog sig tillbaka från scenen för ett tiotal år sedan. 1980 var Lasse Kjell med och bildade Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige, den organisation som varje år arrangerar Revy-SM.
Lasse Kjell
Medalj nr 6 & 7 - Berit och Claes Grebenö
Berit & Clas Grebenö, är två av den svenska lokalrevyns stora profiler, inte bara på hemmaplan i Sundsvall, utan också runtom i Sverige. De debuterade bägge två i Elis Ågrens revyer i Sundsvall redan på 1960-talet. Det var också genom revyn de lärde känna varandra och senare blev ett par. Från 1980 fram till deras sista revy 2008 var de också revyns producenter och Sundsvallrevyn var under de flera av de här åren Sveriges största revy. Tillsammans har de vunnit ett flera Revy-SM och Berit har fått utmärkelsen Povels Penna och Claes nominerats till privatteatrarnas pris Guldmasken. Berit och Claes var, liksom Lasse Kjell, med och bildade LIS, Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige.
Claes och Berit Grebenö
Medalj nr 8 - Irene Sangemark
Irene Sangemark kallas med rätta Västmanlands okrönta revydrottning. Irene är född i Kungsör i en revyfamilj och har verkligen fått lusten att underhålla med blodet. Efter åtta decennier på scenen är hon fortfarande ständigt på språng med sin ”Never ending tour”. Motiveringen till hennes medalj löd:
Född in i en revyfamilj, så kan man lugnt påstå att hon har revyn och underhållningen i blodet. Hon blev med tiden själv revymamma och har tillbringat de senaste drygt 80 åren på scenen. En sprudlande ”västeråsk” energiinjektion, som alltjämt skördar framgångar på sin Never ending tour.
En revyns perpetuum mobile eller som hon själv uttrycker det – En tuff medelålders tonåring.
Irene Sangemark och Nina Borgström
Medalj nr 9 - Nina Borgström
Nina Borgström - revymamma och producent i Åkersbergarevyn under många år. Hon blev också genom sitt arbete inom Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige, bl.a. dess första kvinnliga styrelsemedlem, något av en revymamma för alla Sveriges revyer. Motiveringen till hennes medalj löd:
En av Riksförbundet Lokalrevyers i Sverige verkliga pionjärer och den första kvinnan i dess styrelse. Hon fanns där med sin stadiga hand när riksorganisationen tog sina första stapplande steg och lärde sig gå.
En mångårig gärning som producent hemma i alltjämt aktiva Åkersbergarevyn. En revy som är med och förnyar den svenska revygenren, både på det lokala och professionella planet. Idag med en ny generation på och runt scenen.
Nina Borgström - Själv aldrig i rampljuset, men ständigt närvarande.
____________________________________________
© 2024 Stiftelsen Stig Ernst Söderkvists Minnesfond