Stig Ernst Söderkvistmedaljen

Stig Ernst Söderkvistmedaljen


2019 var det tio år sedan Horndals revypappa Stig Söderkvist gick bort och det högtidlighölls med den nya Stig Ernst Söderkvistmedaljen ”I revyns tjänst”.

 

Det är Stiftelsen Stig Ernst Söderkvists Minnesfond som ligger bakom den nya medaljen och syftet är lyfta och uppmärksamma någon eller några som "verkat i Stig Söderkvists anda inom revykonsten och gjort en extra ordinär insats för revyns utveckling eller bevarande som kulturyttring". Stig Söderkvist var verksam som gravör vid familjeföretaget i Horndal och formgav själv ett stort antal medaljer och märken, bland annat Evert Taubes minnesmedalj och ett flertal första maj-märken.Medaljörer


2019


Medalj nr 1 - Göte Norstedt (1932 - 2020)


Göte var engagerad i Horndalsrevyn som rekvisitör och scenograf sedan 1977. Han gjorde även en hel del småroller i revyerna genom åren. Götes rykte som rekvisitör spred sig och han engagerades av såväl som amatör- som professionella revyer i Sverige. Tillsammans med Åke Strömmer och Stig Söderkvist var Göte med och tog fram den plakett som än i dag delas ut till svenska mästarna i revy.

Göte Norstedt

Juryns motivering: ”En verklig trotjänare vars roller på scenen må ha varit små, men hans betydelse kring scenen desto större. Under fem decennier har han levererat rekvisita och scenografi, inte bara till den lokala hemrevyn, utan även till andra revyer. Han är en viktig bärare av en viktig kulturyttring. En livsgärning i revyns tjänst.”

Göte kunde själv inte närvara vid utdelningen i Församlingshemmet i Horndal den 26 juli 2019. Längre ner på sidan kan du se en film från när Göte tog emot medaljen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Medalj nr 2 - Tommie Hildman


Tommie startade upp Horndalsrevyn 1977, tillsammans med Stig Söderkvist, Olle Nord och Bo Lövgren, efter några års uppehåll. Tommie var inledningsvis med både som aktör och författare. Han inledde sin revykarriär 1960, som trummis i Lennart Erikssons smått klassiska Ludvikarevyer.  Idag är besöken på scenen inte lika frekventa, men han skriver desto mer. I 30 år var Tommie också huvudansvarig och författare till de populära skolkabaréerna på högstadiet i Horndal. De sista åtta yrkesverksamma åren var Tommie den första chefen för Filminstitutets filmarkiv i Grängesberg.

Tommie Hildman

Juryns motivering: "En revytrummis som gick upp på scenen och började agera, som började skriva och som med ett i det närmaste oändligt antal skolkabaréer bildade plantskola för många unga teaterdrömmar. Han har varit med sedan revyns omstart 1977 och är alltjämt revyns flitigaste skribent. Hans texter har spelats, inte bara här i Horndal, utan runtom i landet. En brinnande eldsjäl i revyns tjänst."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Göte Norstedt mottar den första medaljen.

____________________________________________


© 2021 Stiftelsen Stig Ernst Söderkvists Minnesfond