Stipendiater

Stipendiater


2014 - David Johansson

David Johansson blev den förste stipendiaten


I samband med revysoarén ”Minnenas Stig” i Församlingshemmet i Horndal, lördagen den 5 juli 2014, så delades det första stipendiet till revyprofilen Stig Ernst Söderkvists minne ut. Det blev David Johansson, 23 år, från Nylandet i Horndal som fick ta emot stipendiet och en check på 15000 kronor. David har precis avslutat sin musikalartistutbildning på Performing Arts School i Göteborg och kommer under sommaren att sätta upp ett par föreställningar i sin hembygd där David står för både regi och manus. Bland annat ska man även i år spela hans dramatisering av Carl Larssons i By novell ”Flygartyskorna” i By kyrka under ”Slånkvicku”.


Motiveringen till stipendiet löd: ”Med ett starkt brinnande intresse, en stor nypa talang och en tillsynes aldrig sinande entusiasm visar vår förste stipendiat prov på ett brett sceniskt spektrum. Sång, dans, agerande, skrivande och regisserande är några av strängarna på hans unga konstnärliga lyra och vi är förvissade om att han kommer att låta tala om sig i framtiden."


__________________________________________________________________

2016 - Daniel Kane

Illusionisten Daniel Kane fick stipendium.


Det blev illusionisten Daniel Kane från Örebro, född och uppvuxen i Karlskoga, som fick ta emot stipendiet och en check på 20 000 kronor.


Daniel började att trolla redan som sjuåring efter att ha sett reklam för en trollerilåda på TV. Intresset för trolleri växte starkt under mellanstadiet då Daniel fick trollkarlen Mr. Polo som lärare, som varit både svensk och nordisk mästare i trolleri.  Daniel har sedan han slutade gymnasiet försökt och lyckats att försörja sig som trollkarl. Idag är Daniel en av Sveriges mest bokade trollkarlar.


Motiveringen till stipendiet löd: ”En sann och hårt arbetande underhållningsentreprenör, som inte lämnar något åt slumpen i sin strävan att skapa en sann illusion. I motiveringens argument finns inga mot, bara för. Förträfflig, förbluffande, försvinnande, förtrollande.”


Daniel kunde själv inte närvara vid revysoarén, på grund av jobb, men medverkade i en film där han några dagar tidigare fick ta emot stipendiet, berättade om sig själv och bjöd Horndalspubliken på några tricks.


Läs mer om Daniel Kane på: danielkane.se.


__________________________________________________________________

2018 -Mathilde Stavehaug

Revyentreprenören Mathilde Stavehaug fick stipendium.


Det blev revyaktören och entreprenören Mathilde Stavehaug från Eskilstuna, som fick ta emot det tredje stipendiet till Stig Söderkvists minne och en check på 20 000 kronor.


Mathilde Stavehaug är 22 år och kommer från Eskilstuna och redan som 14-åring debuterade hon som dansare i Eskilstunarevyn. Mathilde fick även efter något år med kort varsel hoppa in som aktör efter ett avhopp i revyensemblen. Några år senare hade ägarna av Eskilstunarevyn bestämt sig för att lägga av och inför hotet om att inte få spela revy, så köpte Mathilde det bolag som äger Eskilstunareyn – vid 20 års ålder! Därigenom fick hon producent- och arbetsgivaransvaret för Svealands största revy. 2015 tilldelades Mathilde även Bosse Parneviks stipendium.


Motiveringen till stipendiet löd: ”En talangfull artist med smittande glädje. En mångsidig revyentreprenör i sann Stig Söderkvistsk anda, i den bransch som av Karl Gerhard kallades den tunga industrin.”


Läs mer om Mathilde och hennes Eskilstunarevy på: revyn.se.


__________________________________________________________________


____________________________________________


© 2021 Stiftelsen Stig Ernst Söderkvists Minnesfond